همانطور که گفتیم فسفر یک عنصر کلیدی در تولید محصولات زراعی است. فسفر میتواند رشد ریشه، گلدهی، تشکیل بذر و بلوغ بذر را بهبود ببخشد. یکی از نکات چالش برانگیر هنگام استفاده از کود فسفات، عوامل تاثیر گذار بر دسترسی گیاه به فسفر است. در دسترس بودن فسفر توسط عوامل متعددی مانند سطوح مواد آلی خاک، pH خاک و محتوای آلومینیوم و آهن موجود در خاک کنترل میشود. حال پرسش این است که چگونه میتوانیم میزان دسترسی به کود فسفات را افزایش دهیم. برخی از عوامل کمک کننده در این زمینه عبارت است از:
محل قرارگیری کود فسفات: از آنجایی که فسفر در خاک کاملاً غیر متحرک است، قرار دادن کود در نزدیکی بذر (از طریق نواربندی) میتواند میزان دسترسی را افزایش دهد. قرار دادن کود فسفات خارج از ناحیه ریشه، میزان دسترسی را بطور محسوسی کاهش میدهد.
مواد آلی: جذب فسفر را میتوان در مکانیسمهای مختلف و وابسته به سطوح ماده آلی افزایش داد. فسفر به شکل کود فسفات میتواند با مواد آلی کمپلکس تشکیل دهد. که این خود میتواند به طور موثر قابلیت دسترسی ریشههای گیاه به فسفر را افزایش دهد.
pH خاک: در دسترس بودن فسفر در خاکهایی که ماهیت اسیدی دارند ممکن است کاهش یابد. زمانی که مقادیر pH خاک بین 6 تا 7.5 باشد گیاه میتواند بیشترین میزان فسفر را جذب کند.
دمای خاک: یکی از عوامل اثر گذار بر جذب فسفر توسط گیاه دمای خاک است. در خاکهای سرد (فصل سرما) ریشهها کندتر رشد میکنند و در دسترس بودن فسفر خاک کاهش مییابد.
:: بازدید از این مطلب : 70
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0